Pablo Escobar, τα μεγάλα ψέματα της σειράς!

Pablo Escobar, τα μεγάλα ψέματα της σειράς!

Οι συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τις ανακρίβειες της σειράς Narcos, δια στόματος του γιου του Escobar 

Παρακάτω θα διαβάσετε συνοπτικά και σε ελεύθερη μετάφραση τα "σημεία κλειδί" της ανακοίνωσης του Sebastian Marroquin (πρώην Juan Pablo Escobar) γιου του Pablo Escobar. 
 

Αγαπητοί μου φίλοι, σας παραθέτω τα προσωπικά μου σχόλια αναφορικά με την ακρίβεια των γεγονότων που διαδραματίζονται στην δεύτερη σεζόν της σειράς του Netflix, Narcos - και καλώ όσους πραγματικά ενδιαφέρονται να μάθουν τα αληθινά γεγονότα, να διαβάσουν το βιβλίο μου. 

Εξ ονόματος της χώρας μου και για την τιμή των αληθινών γεγονότων που συνέβησαν μεταξύ των δεκαετιών του 80 και του 90 αισθάνομαι την υποχρέωση να εκθέσω τα σοβαρά λάθη μιας σειράς που θεωρητικά δείχνει των αληθινό εαυτό του πατέρα μου, αλλά απέχει πολύ από αυτό - προσβάλλοντας την δική του ιστορία, την ιστορία ενός ολόκληρου έθνους αλλά και όλων των θυμάτων και των οικογενειών τους! 

1. Ο Carlos Henao ήταν θείος της μητέρας μου και σε καμία περίπτωση δεν ήταν έμπορος ναρκωτικών όπως τον παρουσιάζει η σειρά. Στην πραγματικότητα, ήταν ένας σπουδαίος άνθρωπος, εργατικός, τίμιος, ευγενής και καλός πατέρας. Ένας στενός φίλος της μητέρας μου. Ήταν εμπειρικός αρχιτέκτονας που συνέβαλε στην οικοδόμηση σπιτιών, δρόμων, γεφυρών κ.ά. χωρίς ποτέ να έχει εμπλακεί σε παράνομες δραστηριότητες. Ποτέ δεν είχε καταδικαστεί στην Κολομβία ή οποιαδήποτε χώρα για οποιοδήποτε αδίκημα. Ήταν ένας πωλητής βιβλίων της Βίβλου κ.ά.. Πάντα μιλούσε για την ειρήνη και όχι για πόλεμο. Μιλούσε πάντοτε να ξεφύγει η οικογένεια από όλο αυτό το κυνηγητό και να μην επιτεθεί κανείς. Δεν ήταν ένας διακινητής ναρκωτικών όπως τον παρουσιάζει το Netflix διασύροντας την μνήμη του. Ο Carlos Henao δεν ήταν ποτέ διακινητής και δεν έζησε ποτέ στο Μαϊάμι. Απήχθη και βασανίστηκε με τον Francisco Toro, ακόμη ένα αθώο και αξιοπρεπή άνθρωπο. Είναι πολύ λυπηρό που το Netflix έδειξε τόσες πολλές σορούς ανθρώπων με αφίσες που κρέμασαν οι Los Peppes, αλλά ξέχασε να δημοσιεύσει τις εικόνες της σορού του θείου μου Carlos, που κι αυτός βασανίστηκε και εκτέθηκε δημόσια με πανομοιότυπο τρόπο. Αλλά πέραν αυτών, τον τοποθέτησαν σε άλλο τόπο και χρόνο στην ιστορία του πατέρα μου, και έκαναν να φαίνεται ότι ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα μιας σύγκρουσης μεταξύ της αστυνομίας και των εμπόρων ναρκωτικών. Αυτό προσβάλει τη μνήμη ενός αγαπημένου θείου που ήταν αξιοσέβαστος σε όλο το Μεντεγίν. Ένας άψογος άνθρωπος από την αρχή μέχρι το τέλος.   

2. Ο πατέρας μου δεν ήταν οπαδός της Ατλέτικο Νασιονάλ, αλλά της Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν. Αν οι συγγραφείς δεν γνωρίζουν καν την αγαπημένη ομάδα του, πώς τολμούν να πουν το υπόλοιπο μιας τέτοιας ιστορία και το πωλούν ως αλήθεια;  
 
3. Ο Quica συνελήφθη στη Νέα Υόρκη στις 24 Σεπτεμβρίου 1991, άρα δεν γινόταν να βρίσκεται με τον πατέρα μου στο La Catedral (Ιούλιος 1992) μιας που ήδη συλληφθεί στις ΗΠΑ για μεγάλο χρονικό διάστημα για πλαστά έγγραφα. Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε άδικα για τη βομβιστική επίθεση στην πτήση της Avianca που πάνω από 100 επιβάτες και πλήρωμα έχασαν τη ζωή τους (στην οποία πίστευαν πως θα ταξίδευε ο διάδοχος του Luis Carlos Galan, Cesar Gaviria) [...] 
 
4. Τα γεγονότα στο La Catedral δεν ήταν έτσι όπως παρουσιάστηκαν. Υπήρξε μόνο ένας νεκρός φύλακας. Ο πατέρας μου δεν είχε επαφές με ανθρώπους του νόμου για να ξεφύγει. Η απόδραση σχεδιάστηκε μέσα από την φυλακή (ο πατέρας μου είχε δώσει εντολή να υπάρχουν σε κάποιος σημείο κάποια χαλαρά τούβλα για να μπορέσουν να τα μετακινήσουν και να αποδράσουν). Όταν έμαθε από την κυβέρνηση πως θα παραβίαζε τη συμφωνία τους (περί έκδοσης κρατουμένων στο εξωτερικό) τότε απέδρασε.   
 
5. Ο Limon δούλευε για τον μεγάλο αδερφό του πατέρα μου, Roberto (με το ψευδώνυμο "Teddy bear") σαν οδηγός, για 20 χρόνια. Δεν προσλήφθηκε από την οικογένεια την τελευταία στιγμή. Αλλά ήταν εργαζόμενος του Roberto που παράλληλα μιλούσε με την DEA (δίωξη) και θα μπορούσε να είχε δώσει πληροφορίες για να πουλήσει τον αδερφό του - από τη στιγμή που γνώριζε για τις μετακινήσεις του. Δυστυχώς στο τελευταίο διάστημα της ζωής του πατέρα μου, ο Roberto έδωσε σημαντικές πληροφορίες στην DEA και τους Los Peppes που άλλαξαν την τύχη του αδερφού του (του πάτερα μου) και της οικογένειάς του. 

6. Δεν είναι αλήθεια ότι υπήρχε διαπραγμάτευση των καρτέλ του Μεντεγίν και του Cali για την διακίνηση στη Νέας Υόρκης και το Μαϊάμι. Η αλήθεια είναι ότι ακόμη και σήμερα με την εκθετική ανάπτυξη της αγοράς ναρκωτικών που παραμένει μία τόσο μεγάλη, πάντα οι έμποροι ναρκωτικών θα προσπαθούν να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πελατών τους. Οι καταναλωτές είναι εκατομμύρια και πληρώσουν όσο κι όσο για να είναι ευχαριστημένοι .
 
7. H CIA δεν πρότεινε την δημιουργία των Los Peppes. Ο Fidel Castano αποφάσισε με τη συμμετοχή του καρτέλ του Cali, να δημιουργήσουν τους Los Peppes και να γίνουν χιλιάδες εγκλήματα για τα οποία οι τοπικές και ξένες αρχές έκαναν τα στραβά μάτια. 
 
8. Η μητέρα μου ποτέ δεν αγόρασε ή δεν χρησιμοποίησε όπλο. Τα πάντα γι 'αυτό είναι ένα ψέμα. Ούτε καν ποτέ της πυροβόλησε.  
 
9. Ο πατέρας μου δεν σκότωσε ο ίδιος τον αρχηγό του search block, Colonel “Carrillo”, όπως δείχνει η σειρά. Η αστυνομία της Κολομβίας του έκανε πολλές επιθέσεις στα τέλη της δεκαετίας του 80 στο Μεντεγίν, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 500 άνθρωποι μέσα σε ένα μήνα. Δεν είμαι καθόλου περήφανος για την βία που προκάλεσε ο πατέρας μου και αναγνωρίζω πως του έκανε μεγάλη ζημιά, αλλά τους έδωσε και πολλά χρήματα. 
 

 
10. Όσοι είναι γνώστες της ιστορίας γνωρίζουν ότι ο πατέρας μου έκανε σοβαρό λάθος όταν ζήτησε τον θάνατο των συνεργατών του, Moncada και Galeano. Απήχθησαν από το καρτέλ του Cali και για την απελευθέρωσή τους, συμφώνησαν να προδώσουν τον πατέρα μου και τους άνδρες του, και να τους έκοψαν παράλληλα κάθε οικονομική βοήθεια. Υπάρχουν και τηλεφωνικά αρχεία που αποδεικνύουν την αλλαγή στρατοπέδου τους. Ο πατέρας μου αποφάσισε να χαρίσει τη ζωή στον Moncada την τελευταία στιγμή, αλλά όταν έδωσε εντολή για να σταματήσει η δολοφονία του, ο θάνατος τον είχε ήδη βρεθεί. Και αυτό ήταν ένας από τα καθοριστικά εγκλήματα το φθινόπωρο πριν το τέλος του πατέρα μου. 
 
11. Ο πατέρας μου, στο τέλος της ζωής του ήταν μόνος. Όχι με τόσους συνεργάτες (κακοποιούς) όπως τον δείχνει η σειρά. Γιατί όλοι, εκτός από 2 με τα ψευδώνυμα Angelito και Chopo, ήταν νεκροί ή είχαν παραδοθεί. 
 
12. Μετά την απόδραση του πατέρα μου από το La Catedral δεν ζούσαμε σε εγκαταστάσεις σαν αυτές που παρουσιάζει η σειρά. Ζούσαμε σε παράγκες, όχι σε αρχοντικά.
 
13. Η ιστορία του «Leon» στο Μαϊάμι είναι ένα ψέμα. Ο ίδιος δεν ζούσε στις ΗΠΑ. Ήταν απολύτως πιστός στον πατέρα μου και θαρραλέος. Πέθανε αφού απήχθη και βασανίστηκε Μεντεγίν. Έπεσε πολεμώντας τον πόλεμο για λογαριασμό του πατέρα μου, αλλά ποτέ δεν τον πούλησε όπως απεικονίζεται.
 
14. Ο πατέρας μου ποτέ δεν απείλησε το Cali ως πόλη. Ο ίδιος εξέδωσε μια δήλωση λέγοντας ότι η σύζυγός του και κάποιοι από την οικογένειά του ήταν επίσης ιθαγενείς της περιοχής. Ως εκ τούτου, ανέφερε στην ανακοίνωση ότι δεν είχε τίποτα εναντίον των πολιτών.
 
15. Ο Ricardo Prisco ήταν ήδη νεκρός όταν εμφανίζονται στη σειρά. Είχε έναν αδελφό γιατρό ο οποίος ήταν καλός άνθρωπος και στιγματίστηκε από τις ενέργειες του αδελφού του, αλλά δεν ήταν κακοποιός. Ο Ricardo πέθανε πολύ πριν στην πραγματική ζωή.
 
16. Ο πατέρας μου ποτέ δεν επιτέθηκε στην κόρη του Gilberto Rodriguez στο γάμο της και γενικά στη ζωή της. Ούτε σε κανένα μέλος της οικογένειάς της. Αυτή ήταν η συμφωνία, να μην αγγίζουν τις οικογένειες. Ο πατέρας μου την τήρησε. Όχι όμως άλλοι, που στις 13 Ιανουαρίου του 1988 στο κτίριο όπου ζούσα με την αδελφή μου και η μητέρα μου, εξερράγη βόμβα. 
 
17. Ο πατέρας μου ποτέ δεν μας ανάγκασε να ζούμε μαζί του όταν κρυβόταν και πάντα ήθελε κι αυτός και η μητέρα μου, να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον με διαφορετικές ευκαιρίες από αυτούς και με μόρφωση.
 
18. Με τον πατέρα μου είμαστε μαζί σε μία συμπλοκή, αλλά όχι όπως παρουσιάζεται στην σειρά. Στο βιβλίο μου γράφω την πραγματική ιστορία.
 
19. Καταλογίζουν στον πατέρα μου την μεγάλη επίθεση με την βόμβα το 1993, ενώ στην πραγματικότητα οι επιθέσεις με βόμβες είχαν συμβεί το 88 και το 89. Λίγο έκτος χρόνου δεν είναι αυτή η σύγκριση; 
 
20. Η γιαγιά μου πρόδωσε τον πατέρα μου καθώς συνεργάστηκε με τον πρωτότοκο γιο της Roberto στις διαπραγματεύσεις με τους Los Peppes για να ζήσουν ειρηνικά στην Κολομβία... όσο εμείς και άνθρωποι που πραγματικά αγαπούσαν τον πατέρα μου και ήταν πιστοί σε αυτόν, ήταν στην εξορία. Μακάρι η γιαγιά μου να ήταν τόσο "γλυκιά" όσο την φωτογραφίζει η σειρά. 
 
21. Το ταξίδι στην Γερμανία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που παρουσιάζουν. Η γιαγιά μου δεν ταξίδεψε μαζί μας πουθενά.
 
22. Η εισαγγελία της Κολομβίας ήθελε να βοηθήσει, όπως δείχνει και ο De Greiff στη σειρά, αλλά δεν ήταν έτσι ακριβώς. Η εισαγγελία είχε γεμίσει από ανθρώπους του καρτέλ του Cali. Και όλο το σύστημα γενικά ελεγχόταν από αντιπροσώπους τους. Μας είχαν σε κατάσταση ομηρίας με την κατηγορία για το έγκλημα της συγγένειας, ήμασταν 2 ανήλικα παιδιά και 2 γυναίκες, κλειδωμένοι σε ένα μικρό δωμάτιο ξενοδοχείου. 
 
23. Η Virginia Vallejo ήταν τόσο ερωτευμένη που απέρριψε τα χρήματα από τον πατέρας μου; Δύο ψέματα μαζί! Η μητέρα μου ποτέ δεν μίλησε μαζί της μετά την απόδραση από το La Catedral. Ο πατέρας μου δεν είχε καμία επαφή μαζί της για τουλάχιστον 10 χρόνια, η οποία τότε ήταν παράλληλα σε σχέση με τον επικεφαλής του καρτέλ του Cali.
 
24. Ο πατέρας μου δεν μας έστειλε κανένα τηλέφωνο στο ξενοδοχείο με κανέναν. Κάθε φορά που μας καλούσε (σε κανονικό τηλέφωνο) του το έκλεινα γιατί ήξερα πως θα εντοπίζονταν η κλήση - εκείνος όμως επέμενε να καλεί και να μας μιλάει ζητώντας κάθε φορά άλλο μέλος της οικογένειας γιατί εγώ ήξερε πως θα το έκλεινα. "Το τηλέφωνο είναι θάνατος" μου έλεγε πάντα. Ήθελε να βρίσκεται κοντά μας γι' αυτό και ο ίδιος επέλεξε να μείνει στην περιοχή μέχρι και την τελευταία στιγμή, στην τελευταία μάχη στη γειτονιά του Los Olivos στο Μεντεγίν. 
 
Ο πατέρας μου όπως έχω πει δεκάδες φορές αυτοκτόνησε. Δεν ήταν άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι το πιστόλι του (που τον σκότωσε) βρέθηκε ακριβώς διπλά στο χέρι του εκεί που είχε ορκιστεί ότι θα το έχει. Δεν τον σκότωσε η αστυνομία [...]

 
25. Κανείς δημοσιογράφος δεν σκοτώθηκε έξω από το ξενοδοχείο. 
 
26. Ο πατέρας μου ποτέ δεν συμπεριφέρθηκε στους γονείς του (και στον πατέρα του ειδικά) όπως δείχνει η σειρά. Ποτέ δεν έγινε καμία έντονη κουβέντα όπως αυτή που δείχνουν. 
 
27. Μετά το θάνατο του πατέρα μου, η μητέρα μου κλήθηκε σε συνάντηση με το καρτέλ του Cali και ακόμη 40 μεγάλων αφεντικών της μαφίας της Κολομβίας. Εκεί ο Miguel Rodriguez και ο Gilberto δεν μας "χάρισαν τη ζωή"... αντίθετα μοίρασαν την κληρονομιά και τα ακίνητά μας, σαν λάφυρα πολέμου. 
 
28. Η γιαγιά μου λέει στη σειρά στη μητέρα μου, ότι πρόδωσε τον πατέρα μου; Ενώ στην πραγματικότητα ήταν εκείνη (η γιαγιά) που μαζί με τα παιδιά της είχε μυστικές επαφές με το καρτέλ του Cali. 
 

 

theviral.gr

Σχόλια